After giving birth, de eerste week

Het moment is dan eindelijk aangebroken, het kleine mensje waar je al maandenlang nieuwsgierig naar was is geboren. Maar wat nu? De eerste week na de bevalling is een week vol emotie. Je leven staat op zijn kop, en terwijl je allerlei nieuwe dingen leert moet je even wennen aan de nieuwe situatie. Ik denk dat veel kersverse ouders de komst van een kindje onderschatten, ik ook hoor..!

De eerste week na de geboorte is voor mij in een flits voorbij gegaan. De eerste paar dagen kon ik bijna niets. Ik was moe, had hechtingen down under en beleefde alles in een soort van waas. Mijn vriend daarentegen, had energie voor twee. Hij liet zich alle baby ins- and outs aanleren door onze kraamverzorgster, ging voor elke scheet naar de winkel en bleef vooral erg rustig en positief. Aan hem en mijn kraamhulp heb ik het te danken dat ik die week goed doorgekomen ben.

Daar zat ik dan met mijn kleine prinsesje op mijn zelfgemaakte troon van kussens (die hechtingen waren niet erg comfy zeg maar) op de bank. Ineens is er een gezinslid bij, waar je dag in, dag uit voor klaar moet staan. In de eerste week na je bevalling leer je vanalles. Het voeden, luiers verschonen, je kleintje in bad doen en ga zo maar door. Maar ook leer je je kindje steeds beter kennen, zodat je kunt inspelen op bepaalde situaties. Lexi was (en is) een hele fijne baby. In de eerste dagen heeft ze veel gehuild, vooral vlak na de voedingen. Dit bleek  een allergie te zijn voor de melk. Toen we overgestapt zijn op Nutramigen, was ze plotseling een heel tevreden kindje.

De eerste week na de bevalling komen heel wat mensen bij je over de vloer. Kraamvisite, je kraamhulp, de verloskundige, huisarts en iemand die het hielprikje komt doen. De kraamvisite hebben wij in die week vrij beperkt gehouden. Alleen wat familieleden en mijn beste vriendin zijn langsgeweest, we hebben hier bewust voor gekozen omdat we rust wilden en tijd voor ons drietjes. Achteraf gezien had ik toch iets meer bezoek kunnen laten komen, niets is fijner dan zo’n kraamhulp die jou en je bezoek verzorgt en ook je kindje. Toen het einde van de week aanbrak, mochten we voor het eerst met Lexi naar buiten. Wat was ik blij dat ik even een frisse neus kon halen! Ik voelde me lichamelijk ook veel beter, kon langer staan en lopen en trok eindelijk weer eens leuke kleren aan. In de eerste dagen zat ik namelijk oncharmant te zijn met mijn kraamverband, joggingbroek en een knot op mijn hoofd.

Ik heb mijn kraamweek ervaren als een bijzonder avontuur, en dat is het moederschap tot op heden nog steeds. Alles is nieuw, mooi, spannend en soms een tikkeltje overweldigend. Maar je hebt het er helemaal voor over.

Tips voor de kraamweek:

You’re the boss

Laat je niet vanalles aanpraten door mensen in je omgeving. “Je kunt de baby echt wel laten huilen hoor, anders worden ze te verwend”. Nee, dus niet. Uit onderzoek is gebleken dat je een baby tot 6 maanden niet kunt verwennen. Pasgeboren baby’s huilen om een reden, en het is alleen maar goed voor ze wanneer je ze troost en veiligheid biedt. Ze kunnen zich nog niet aanstellen, daar zijn ze nog veel te klein voor. Jij moet doen waar je je goed bij voelt, want jij bent de mama. Ook wanneer je geen zin hebt om gebeld te worden, of geen zin hebt in bezoek, wees hier dan eerlijk over. En als je rust wil, zet je telefoon op stil en beantwoord je berichten wanneer je zin en tijd hebt.

Neem rust

Ik heb het het te weinig gedaan, omdat ik nou eenmaal koppig ben, maar neem rust. Je lichaam heeft een topsport gedaan door te bevallen, en door rust en gezond leven herstel je veel sneller. Geniet ervan dat je een kraamhulp in huis hebt, laat je bedienen en laat je verwennen. Je hebt in die eerste week zo vaak de tijd om even te gaan liggen, doe dat dan ook.

Maak foto’s

Maak foto’s, heel heel veel foto’s. Je zult het achteraf geweldig vinden om naar die eerste week terug te kijken. Maak van elke gebeurtenis een foto. Het voeden, het eerste badje, je kindje die slaapt, wat dan ook. Vergeet ook niet om jezelf en je partner op de foto te laten zetten, ik ga nog altijd stuk om hoe ik erbij liep die week.

Schrijf het op

Ik kreeg van mijn schoonmoeder de boeken: “Het eerste jaar” en “Het kraambezoekboek”. In het boek “Het eerste jaar” schrijf je over de eerste weken en maanden van je baby. Het is ontzettend leuk (zelfs 2 weken later al) om terug te lezen! Het boek “Het kraambezoekboek” is een soort vriendenboekje voor de visite, en deze is meer bedoeld om later aan je kindje te geven. Je kunt natuurlijk ook een notitieboekje kopen voor jezelf, om van je af te schrijven. Je gevoel en ervaringen of de ontwikkeling van je kleintje bijvoorbeeld.

Communiceer

Het nieuwe ouderschap is voor elke kersverse ouder een aangrijpende gebeurtenis. Zo’n klein gezinslid vraagt veel aandacht, doorzettingsvermogen en vooral geduld. Dat laatste is iets wat sommige ouders soms even niet meer kunnen opbrengen.
Toch is het belangrijk dat je rustig blijft, in wat voor situatie dan ook. Bespreek wat je moeilijk vind, maar ook wat je fijn vind. Communiceer met je partner en directe omgeving, zodat zij je kunnen helpen of steunen wanneer nodig.
Wat ook belangrijk is, is dat je jezelf leert kennen. Ik weet dat ik eerder in de stress schiet dan mijn vriend. Hij is kalm en dat heeft me door de stressmomenten heen gesleept. Met hem bespreek ik hoe ik me voel, zo’n luisterend oor is ontzettend fijn.
Ook is het belangrijk dat je partner, of de mensen die je helpen met de baby, je kunnen vertellen wat zij ervaren. Iedereen moet wel eens zijn ei kwijt, en vooral in deze periode.

Geniet!

Probeer te genieten van elk moment. Geniet van je kleintje wanneer hij of zij slaapt, drinkt, in badje gaat, enzovoort. Kijk naar hem of haar, probeer je kindje te leren kennen. Geniet ook van de momenten dat je even tijd hebt voor jezelf, en neem die tijd ook. Iedere nieuwe mama of papa heeft het nodig om ontspanning te hebben en tijd voor zichzelf of elkaar. Geniet ook vooral van de eerste week omdat je dan nog een kraamhulp in huis hebt. Laat je verwennen, voel je niet schuldig en pak de rust die je hard nodig hebt.
Geniet van alle nieuwe dingen die je leert en doet, zelfs van het verschonen van een poepluier. Als je kindje naar buiten mag, ga dan lekker wandelen met hem of haar.
De eerste week heb je nog ontzettend veel hulp van buitenaf, en die hulp moet je ook zeker aannemen. Achteraf zul je daar blij mee zijn.
Geniet vooral van je nieuwe gezin, van het samen zijn en het feit dat jij een nieuw mensenleven gecreëerd hebt. Het is zo’n bijzondere tijd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s