Baby update: 8 en 9 maanden oud

9 maanden (en een beetje) in de buik, 9 maanden uit de buik. Het is ongelofelijk hoe hard de tijd gaat sinds ik mama ben. 

Nog vaak kijk ik terug naar de foto’s van mijn bevalling en vlak erna, dan realiseer ik me pas hoeveel Lexi veranderd is en nog gaat veranderen in de toekomst. Ook dringt het nu tot me door dat ze nog maar even een baby is, over 3 maanden mag ik mijn meisje “dreumes” noemen. De afgelopen 2 maanden is Lexi een ware ontdekkingsreis begonnen. Geen enkele kastdeur of la is nog veilig, laat staan onze spullen. Dat leuke dienblad met kaarsen en vaasjes erop kan niet meer op de salontafel staan, net zoals een glas met drinken. Op de tv staan om de haverklap kleine vingerafdrukjes, speelgoed ligt door de hele kamer (en wordt niet meer gewaardeerd), wasmanden worden uitgemest en laat me niet beginnen over het spoor dat ze achterlaat wanneer ze een koekje of boterham gegeten heeft. 

Niet alleen is ze nu nóg actiever, ze is ook een stuk slimmer geworden. Wanneer ik iets weg leg voor haar, onthoudt ze nu waar ik het heb weggelegd. Protesterend blijft ze dan zoeken en reiken naar alles waar ze niet aan mag. Ze kent nu de woorden: ‘Nee Lexi, dat mag niet’, maar neemt deze zin van mij dikwijls niet aan. Wanneer papa ‘Nee’ zegt, luistert ze wel, mij daagt ze daarentegen gewoon uit. Hetzelfde geldt voor de welbekende aandachtshuil, waarmee ze me telkens weet in te palmen. Elke keer moet ik mezelf eraan helpen herinneren dat ik er niet te snel aan moet toegeven, en uiteindelijk doe ik het toch. Lexi is lief, don’t get me wrong. Ze kan zich uren vermaken en lacht nog altijd evenveel, maar àls ze eenmaal nukkig is laat ze het merken ook. 

Haar veranderingen in de afgelopen 2 maanden zijn lichamelijk niet zo groot, in tegenstelling tot haar mentale ontwikkeling. Lichamelijk kan ze nèt iets meer. Ze kruipt sneller, zit steviger en loopt inmiddels rondjes door het huis aan haar loopwagentje (en alles wat verschuifbaar is). Ook haar kleding begint langzaam maar zeker weer te klein te worden, dit betekent dat ze binnen de kortste keren naar maat 74 zal gaan. Daarbij zijn er nu 2 voortandjes doorgekomen, en zitten er alweer nieuwe tanden aan te komen, in totaal heeft ze er nu 6. Mentaal heeft haar ontwikkeling een iets grotere sprong gemaakt, en die sprong heeft lang geduurd met alle gevolgen van dien. Ze begrijpt steeds meer; hoe ze voorwerpen moet gebruiken, hoe ze mensen na moet doen en wat wij tegen haar zeggen. Haar motoriek is sinds kort ook veel beter, ze snapt nu dat ze kleine dingen tussen haar wijsvinger en duim moet oppakken, in plaats van alles vast te houden in haar vuistjes. Ze begrijpt nu ook veel beter het verschil tussen bekende en onbekende gezichten, soms wordt ze er verlegen van. Wat ons opvalt is dat ze op dit moment last heeft van verlatingsangst, wat normaal is rond deze tijd. Ze wil ons niet uit het oog verliezen, en waar mogelijk kruipt ze ons overal achterna. Eerlijk gezegd vind ik dit een heftige periode, aangezien ze soms ontzettend overstuur kan raken wanneer we weglopen, vooral als ze naar bed moet. Haar huilen en protesteren gaat werkelijk door merg en been op zo’n moment.


Er zit sinds kort ook een groot verschil met voorheen in haar manier van huilen en aandacht vragen. Momenteel heeft ze de meest grappige, neppe huil die ik ooit gehoord heb wanneer ze aandacht wil. Ook trekt ze zich op aan onze benen wanneer Tim en ik met elkaar knuffelen of praten, om er maar bij te kunnen horen. Ze speelt zelfs verstoppertje, kruipt weg achter een deur of bank en komt lachend tevoorschijn zodra ze hoort dat wij haar roepen, waarna ze weer verdwijnt en het opnieuw doet. Als ze bezig is kijkt ze vaak om zich heen, dan “roept” ze ons zodat we naar haar kijken en gaat dan weer vrolijk verder. Ze vindt het prachtig om contacten te leggen, haar ogen twinkelen gewoon wanneer ze aandacht en gezelschap heeft. 

Ons lieve meisje, alweer 9 maanden oud, alweer een stapje dichterbij het grote-mensen-leven. Gelukkig duurt dat nog een hele tijd, voor nu genieten we nog even van haar babytijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s