Baby update: 11 maanden oud

11 maanden geleden kwam je voor het eerst thuis, slapend in je veel te grote jasje en in een Maxi Cosy waar je bijna in verdronk. Die eerste avond thuis zul jij je nooit meer kunnen herinneren, mama daarentegen wel. Toen de kraamhulp was vertrokken en jij je flesje opgedronken had, besloten we samen met jou naar bed te gaan. Ik was moe, gesloopt, maar ik wilde constant naar je kijken. Ik wilde je kusjes geven, aaien, knuffelen. Ik wilde je dicht bij me houden, want eindelijk lag tegen me aan na al die maanden wachten. Die nacht ben ik met jou in mijn armen in slaap gevallen, en de volgende ochtend werd ik wakker op een roze wolk.

Inmiddels zijn we 11 maanden verder en je bent niet meer weg te denken uit ons leven. Wat heb je veel geleerd in de afgelopen maanden, wat ben je gegroeid en wat heb je ons toch ongelofelijk trots gemaakt. Vanaf vandaag gaat je laatste maand als baby in, nog heel even mag ik jou zo noemen. Deze laatste baby update schrijf ik met gemengde gevoelens. Ik kan niet wachten tot we je eerste verjaardag vieren, maar aan de andere kant zou ik zo weer terug gaan in de tijd om nog één keer die eerste keer dat jij thuiskwam te beleven. Door jou besef ik me maar al te goed dat een moment zo voorbij kan zijn, en we de tijd die is geweest nooit meer terug zullen krijgen. 
De afgelopen twee maanden heb je weer volop je best gedaan om te wereld om je heen beter te begrijpen. Als ik bepaalde woorden of namen zeg, weet jij waar ik het over heb. Je probeert zelf ook woordjes en namen uit te spreken. “Uto” is auto, “M-pa” is opa, “M-ma” is oma, “Aaai” is aaien, “Pep” is je lievelingsknuffel Pip, en al een tijdje spreek je ons aan met “Mama” en “Papa”.  Je kunt naar ons zwaaien, en zegt “Ha” als je ons ziet. Je begrijpt hoe je blokken moet stapelen, al lukt dit soms nog niet helemaal. Je schud lachend je hoofd wanneer ik “nee” zeg. Je begrijpt dat als je op een knopje drukt van de wasmachine of afstandsbediening, dat er iets zal gebeuren. Je begrijpt dat wanneer je een deur hoort, er iemand aan komt. Je begrijpt dat je iets of iemand zachtjes moet aaien in plaats van hard vastgrijpen. Je geeft zelfs kusjes en zegt daarbij “MWAH”. Je snapt nu dat een lepel bedoeld is om eten uit een bord of kom te scheppen, en hoewel het een enorme knoeiboel is, laat ik het je graag proberen. Wat een energie zit in dat kleine lijfje van jou, je raast de hele dag door het huis en je speelt constant. Stilzitten, nee, dat is niet voor je weggelegd. Soms kom je even snel een knuffel en een kus halen, maar voor ik het weet ben je alweer weg. Als ik je handjes pak om je te helpen met lopen, ga je zo snel dat het bijna rennen lijkt. De enige tijd dat jij even rustig zit, is op de fiets in je stoeltje en in de wandelwagen. Zelfs eten doe je het liefst zo snel mogelijk, want als het op is kun jij weer uit die stoel en je eigen ding doen. In slapen ben je ook nog steeds een heldin, al ga je wel later naar bed dan je leeftijdsgenootjes. Waar andere kindjes tussen 19.00 uur en 20.00 uur al lekker liggen te dutten, heb jij rond die tijd nog energie voor twee. ‘Dat hoort gewoon bij haar’, werd ons verteld bij het consultatiebureau. Ach, zo kunnen wij elke dag nog iets langer van je genieten, en gelukkig slaap je altijd heerlijk door. 


Ik ben benieuwd of je in je laatste babymaand nog veel zult veranderen, en of dat nou wel of niet zo is, ik ben ontzettend trots op jou. Blijf nog maar even mijn baby meisje, groot zijn kan nog je hele leven. Blijf nog maar klein en zonder zorgen, ongeremd en ondoordacht. Deze dagen hoeven van mij niet zo snel voorbij te gaan, want zoals ik al eerder zei: deze tijd krijg ik nooit meer terug. Maar net zoals jouw tijd in mijn buik en net zoals de afgelopen 11 maanden, zal de tijd ons toch wel weer inhalen.

En toch, lieve kleine Lexi, jij zult altijd mijn baby zijn.2 gedachtes over “Baby update: 11 maanden oud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s